sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Kirjamessut - syksyn kohokohta


Tänä vuonna syksy on ollut uskomattoman kaunis. Auringonvalossa kylpevä ruska on saanut yhden jos toisenkin napsimaan kuvia ja sosiaalinen media on täyttynyt hienoista otoksista. Nyt paras ruska on kuitenkin jo takanapäin ja haravat ovat suihkineet talonyhtiöiden pihalla, kun keltaisia lehtimattoja on siivottu talven edeltä pois. Ensi viikolla  saatamme saada tänne eteläänkin ensimmäiset lumihiutaleet. Voi vaan kuvitella, miten sosiaalinen media niistä villiintyy :)

Syksyyn kuuluvat olennaisesti myös kirjamessut. Turun kirjamessut ovat jo takana, mutta Helsingin nelipäiväiset kirjakarkelot ovat vasta tulollaan. Jotkut viettävät messuilla kaikki neljä päivää aamusta iltaan, mutta minulle riittää yksi päivä, joka on perinteisesti on ollut lauantai ja on sitä tänäkin vuonna. 

Olen nyt tutkinut lauantain messutarjontaa ja bongannut sieltä muutamia itseäni kiinnostavia juttuja ja ajattelin vinkata niistä teillekin. Messukatalogia selatessani kiinnitin huomiota, että minua eivät kiinnosta niinkään yksittäiset kirjat vaan keskustelut, joissa tarkastellaan erilaisia ilmiöitä.

Ehdotuksiani lauantain ohjelmistoksi (ovat osin päällekkäin ja vasta paikan päällä selviää, mikä vetää eniten)

11.30 Aleksis Kivi. Baba Lybeck haastattelee Jari Sillanpäätä. Sillanpään musiikki ei minua juurikaan kosketa, mutta pidän kovasti hänen persoonastaan, joten uskon, että keskustelu toisen valloittavan persoonan Baba Lybeckin kanssa on antoisa.

12.30 Kullervo. Parnasson kirjallisuuskeskustelu, jossa mukana ovat kirjailija Sirpa Kähkönen, kriitikko Antti Hurskainen ja kustantaja Touko Siltala. Juontajana on Karo Hämäläinen, jonka johdolla kolmikko vetää yhteen kirjavuoden suuntia meiltä ja muualta.

13.00 Takauma. Venla Hiidensalo haastattelee Heidi Köngästä ja Raija Orasta siitä, millaista on kirjoittaa ihmisestä, joka on todellinen historian henkilö. Köngäksen Hertan olen lukenut ja Orasen Ackte odottaa yöpöydällä vuoroaan.

13.00 Aino. Venäjä koputtaa ovelle ja siitä ovat keskustelemassa Jari Tervo ja Sofi Oksanen. Harmillisesti tämä on päällekkäin edellisen kanssa, mutta ehkä ainakin osan ehdin tästäkin katsoa ja kuunnella.

13.30 Takauma. Kirjailijat Pia Pesonen ja Laura Honkasalo kertovat, mikä 1960-luvussa kiehtoo Markku Kaskelan haastattelmina.  

15.00 Aino. Tietokirjaraati, jossa tuoreita tietokirjoja ruotivat Tuija Brax, Heikki Haapavaara, Kaarina Hazard ja Holle Holopainen. Tilaisuuden vetää Anne Rutanen.

15.30 Aleksis Kivi. Jukka Petäjä haastattelee Tommi Kinnusta tämän uusimman kirjan Lopotin tiimoilta. Kinnus-fanitytölle must!

16.00 Aleksis Kivi. Vähän huumoria peliin Alivaltiosihteerien voimin.

16.30 Eino Leino. Lavalla puhutaan sodasta ja seksistä Sari Näreen, Jenni Kirveen ja haastattelija Anna Kortelaisen voimin.

Itse aloitan messulauantain Bonnierin bloggaajille järjestämällä brunssilla, jossa tänä vuonna on sykähdyttävä kirjailijakattaus. Kirjoistaan ovat kertomassa Tuula-Liina Varis, Claes Andersson, Hannu Mäkelä, Anja Snellman ja Riitta Jalonen. Etenkin kolme ensin mainittua kirjailijaa ovat suuria suosikkejani, joiden uutukaiset kuuluvat lukulistalle (Variksen Huvila ja Anderssonin Hiljaiseloa Meilahdessa) tai on jo luettu (Mäkelän Muistan. Vapaus). Saattaapi olla, että keskustelun aikana innostun myös Snellmanin ja Jalosen kirjoista. Kiitos kutsusta Bonnier!

Jossain välissä yritän ehtiä tapaamaan Boknäsin osastolla 6t39 päivystäviä bloggaajakollegoita. Siellä on tarjolla kirjallista keskustelua ja lukuvinkkejä kaikille halukkaille, joten rohkeasti tervehtämään ja keskustelemaan.

Bloggaripassista kiitos messujärjestäjälle.

P.S. Postauksen kuvat mieheni ottamia. 

4 kommenttia:

 1. Syksy on tosiaan ollut kaunis. Upeita päiviä, tosin nyt taitaa se harmaus alkaa... Onneksi sitä ilostuttaa ainakin kirjamessut. Paljon kaikkea taas, me näemme varmaan ainakin bloggaribrunssilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmauskin toisaalta kuuluu syksyyn, onpahan ainakin entistä parempi syy poltella kynttilöitä ja tunnelmoida sisällä.

   Nähdään brunssin merkeissä.

   Poista
 2. Enää muutama päivä messuihin jee! Ajattelin messuilla kolmena päivänä ja lauantaina bloggaribrunssille. Täytyypä muistaa ilmoittautua. Nähdään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin näemme siis ainakin brunssilla. Kivaa, voin kysellä sinulta lisää Valamosta ja siitä, mitä nyt kirjoittelet.

   Poista