lauantai 20. elokuuta 2016

Elämä musiikkina


Sain mukavan musiikkihaasteen Lumiomenan Katjalta ja Amman lukuhetkestä. Kiitos kaunis muistamisesta :)

Haasteessa etsitään kappaleita, jotka annettujen kysymysten mukaisesti sopivat jollain tavoin minun elämääni. Olen aina kuunnellut paljon musiikkia, mutta kun yhtäkkiä pitäisi muistaa jotain, joka sopisi johonkin tiettyyn annettuun kysymykseen, pää lyökin tyhjää. No, yritetään silti ja virkistetään muistia vaikka internetin ihmeellisen maailman avulla.

Kappale syntymävuodeltani

Tästä ei luonnollisesti ole mitään muistikuvia, mutta internetiä selaillessa löysin Lasse Mårtensonin esittämän kappaleen Nousevan Auringon Talo, jota muistan jo lapsuudessani innokkaasti hoilottaneeni. Biisin sanat eivät välttämättä silloin vielä auenneet.

Laulu, jota äitini lapsuudessa minulle lauloi

Äiti ei koskaan ole ollut mikään laulaja, enemmän musiikin kuuntelija. Meillä oli lapsuudessa radio aina auki ja lapsuuden musiikkikokemukset liittyvät lähinnä siihen, mitä radiosta tuli. Voin kertoa, että 1960-1970-luvulla tarjonta ei vielä ollut kovin monipuolista, ainakaan omien muistikuvieni mukaan. Tanssimusiikki, valssit ja tangot, liittyvät ehkä selkeimmin lapsuuden musiikkimuistoihin, osaan esimerkiksi vieläkin ulkoa tämän Reijo Taipaleen Satumaan.

Musiikkia, jonka muistan lapsuudesta

Tuohon tuli jo osin vastattua edellisessä kysymyksessä, mutta laitetaan vielä joukon jatkoksi työväenlaulut, joita kuunneltiin yleensä vappuna. Niistäkin muistan useita ulkoa, mutta linkitän tähän yhden, joka teki erityisen vaikutuksen jo 1970-luvun alkuvuosina ja joka edelleen on tietyllä tavalla osa elämääni. Kyse on Elvi Sinervon runosta Natalia, jonka Kaj Chydenius sävelsi.


Kappale ensimmäiseltä omistamaltani tallenteelta

Meille ostettiin kasettimankka joskus 1970-luvun alkupuolella. Pääsiassa nauhoitimme sillä musiikkia radiosta, erityisesti Nuorten Sävellahjasta. Vähän myöhemmin kasettimankka vaihtui vähän jämerämmän näköiseen stereosoittimeen, mutta siinäkään ei ollut kuin kasettisoitin ja radio. Ensimmäinen kasetti, joka siihen hankittiin (perheen yhteinen) oli Armin ja Dannyn Tahdon olla sulle hellä. Oli muuten kovaa kamaa silloin :)

Kappale ensimmäiseltä itse hankkimaltani tallenteelta

Jos nyt oikein muistan, niin ensimmäinen tallenne, kasetti sekin, oli Michael Jacksonin Thriller, josta ehdoton lempparini oli Billie Jean.

Musiikkia teini-iän tuskasta

En nyt muista olleeni mitenkään erityisen tuskainen tai angstinen teini, tai en ainakaan yhdistä siihen musiikkia. Olin jonkin aikaa ns. fiftari ja kuuntelimme kaverini kanssa 1950-luvun musiikkia, muun muassa Paul Ankaa, Buddy Hollya, Eddie Cochrania ja vastaavia. Suuren vaikutuksen teki myös fiftariaallon myötä syntynyt Stray Cats muun muassa biisillään Runaway Boys.

Lempimusiikkia viiden vuoden takaa

Mitään erityistä musiikkimuistoa ei juuri viiden vuoden takaa, vuodesta 2011, tule mieleen. Todennäköisesti kuuntelin silloin paljon esimerkiksi yhtä lempparibändiäni PMMP:tä. Ihailin silloin ja ihailen yhä edelleen Paula Vesalan loistavia lyriikoita ja Paulan ja Miran tinkimätöntä lavaenergiaa. Biisejä voi yhä kuunella, muun muassa loistavaa Matoja, mutta lavalla naisia ei enää ikävä kyllä yhdessä nähdä.

Laulu, joka kuvaa viimeisintä parisuhdettani

Tämä "viimeisin" parisuhde on nyt kestänyt 21 vuotta, ja olemme kuin Juha Tapion Kaksi puuta. Yhteinen kokemushistoria on kasvattanut meille vahvat yhteiset juuret, joihin voin aina luottaa.


Elämääni tällä hetkellä kuvaava laulu

Ihan, juuri tällä hetkellä, hektisen työviikon jälkeen, aurinkoisessa lauantaiaamussa haluan kajauttaa Hymn For The Weekend Coldplayn tavoin.

Elämässäni tärkeintä asiaa tai henkilöä kuvaava laulu

Tärkeintä elämässä ovat tietenkin läheiset, ennen kaikkea aviomies ja lapset, mutta on vaikea keksiä yhtäkkiä laulua, johon saisi mahdutettua kaikki näihin liittyvät tunteet ja kokemukset. Yksi perheemme hienoimmista yhteisistä kokemuksista oli jouluinen New Yorkin matkamme vuonna 2014 ja siitä tulee aina mieleen Alicia Keysin upea kappale Empire State Of Mind.

Laulu, jonka haluan omistaa blogini lukijoille

Adelen Million Years Ago on yksinkertaisesti älyttömän hieno biisi ja siksi haluan omistaa sen hienoille ja ihanille blogini lukijoille.Kappale, jonka omistat hänelle, jolta haasteen sait.

Katja rakastaa Irlantia ja tiedän hänen rakastavan myös tätä Poguesin biisiä. Vielä ei ole joulu lähelläkään, mutta Fairytale Of New York on ihana aina.

Ammasta minulle tulee aina mieleen Kuopio, mutta myös maaseutu, joten muistan häntä Petri ja Pettersson Brassin kappaleella Maalaismaisema

Mukavaa viikonloppua hyvän musiikin parissa!

2 kommenttia:

 1. Kiitos, että vastasit ja kiitos Poguesista. Fairytale of New York on aina ihana. ♥ Minä kuuntelen sitä marraskuusta alkaen, jotenkin siinä on niin paljon eikä mitään liikaa.

  Oli kiinnostavaa lukea vastauksiasi. Natalia on tehnyt minuunkin suuren vaikutuksen. Kuuntelin opiskeluaikaan paljon Chydeniuksen säveltämää musiikkia, ja Ukrainan tapahtumien myötä nyt viime vuosina Natalia on iskostunut päähän vielä eri tavalla.

  Ja Coldplay! Ja Alicia Keyes!

  Mukavaa sunnuntain jatkoa, Jaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, Fairytale of New York on minunkin suosikkini ja aloitan myös kuuntelemisen hyvissä ajoin. Erityisen paljon kuunneltiin sitä, kun vietimme joulun New Yorkissa.

   Nataliasta tuli tosiaan pieni somehitti Ukrainan tapahtumien alkaessa ja silloin myös kiersi Miska Rantasen teksti, jossa hän avasi Natalian taustoja. Ihan mielenkiintoinen juttu.

   Poista