sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Naisten aakkoset - BSunnuntain aamupäivän ratoksi jatkan Tarukirjasta alkunsa saanutta haastetta, jossa esitellään aakkosjärjestyksessä omia naissuosikkeja kirjallisuuden ja muun kulttuuria alalta.

Haasteen ohjeet ovat seuraavat:

Naisten aakkosissa etsitään naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella  ensimmäisellä kerralla A:lla. Kysymyksiä on kolme:

1. Kuka on suosikkikirjailijasi?
2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?
3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

1. Simone de Beauvoir ja erityisesti hänen teoksensa Mandariinit 1-2 on ollut itselleni tärkeä. Sen kautta on avautunut kiehtova ja autenttisen oloinen näkymä toisen maailmansodan jälkeiseen ranskalaiseen älymystö- ja kulttuurimaailmaan erilaisine ideologisine painotuksineen. Pitäisikin ottaa kirjat uudelleen lukuun, samoin kuin de Beauvoirin puhtaasti omaelämäkerrallinen tuotanto, kuten esimerkiksi Perhetytön muistelmat.


2. Rakastuin näyttelijä Juliette Binocheen elokuvassa Olemisen sietämätön keveys, joka on edelleen yksi lempielokuviani. Sen jälkeen olen nähnyt useita Binochen tähdittämiä leffoja kuten esimerkiksi Pont Neufin rakastavaiset ja Kolme väriä:Sininen, joka oli järisyttävä kokemus ja ihanan Kesähetket. Olemme muuten Binochen kanssa samaa hyvää vuoden 1964 vuosikertaa :)

3b. En nyt tiedä onko kyseessä suursuosikki, mutta haluan kuitenkin nostaa esiin Boel Westinin, jonka Tove Jansson -elämäkerta Sanat, kuvat, elämä on omassa lajissaan esimerkillinen ja siten loistava esimerkki hyvästä biografiasta. 

Aikaisemmat vastaukseni:
A

3 kommenttia:

  1. Simone de Beauvoir oli minulla kohdassa 3a eli minun pitäisi tutustua hänen tuotantoonsa. En ole todella lukenut de Beauvoirilta mitään.

    VastaaPoista
  2. Beauvoirin pariin pitäisi kyllä palailla ja lukea hänen teoksiaan laajemminkin, olen lukenut häntä vain vähän ja kauan sitten. Ja oi kyllä, Juliette Binoche on ihana näyttelijätär!

    Tulin myös huikkaamaan, että kamarissani olisi sinulle haaste: olisi mukavaa lukea tietokirjasuosituksiasi, jos sopiva vastaushetki sattuu kesäpäivistäsi löytymään :)

    VastaaPoista