perjantai 24. kesäkuuta 2016

Juhannustervehdys ja 12 tietokirjasuositusta riippukeinuunTulin huikkaamaan hyvät juhannukset ja kertomaan 12 tietokirjasuositustani riippukeinuun. Kiitos haasteesta Kirjojen kamarin Katja.

Juhannusta vietämme Helsingissä. Aamulla kävimme Hakaniemen torilla ostamassa perunoita, kalaa, kukkia, mansikoita ja vähän muutakin juhannukseen olennaisesti kuuluvaa tykötarvetta. Oli hauska päästä nauttimaan Hakaniemen tunnelmasta usean Porvoon vuoden jälkeen. Siellä taas konkretisoitui se, että olemme todellakin taas helsinkiläisiä. Ihanaa! Kohta kutsuu sauna ja illansuussa varmaan lämpenee grilli ja pääsemme nauttimaan melko perinteisestä juhannusateriasta kaloineen ja uusine pottuineen. Jos illalla ei sada saatamme lähteä haistelemaan kaupungin juhannustunnelmaa tai sitten vain nautimme kotonaolosta.

Sitten suosituksiin. Linkit vievät vanhan blogini postauksiin ko.kirjasta:

1.Mikko-Olavi Seppälä ja Riitta Seppälä: Aale Tynni. Hymyily, kyynel, laulu.
Hyvin ja perusteellisesti kirjoitettu elämäkerta runoilija Aale Tynnistä.

2.Antti Tuuri: Matkoilla Euroopassa.
Matkakirja kirjailija Antti Tuurin tapaan.

3.Ritva Hapuli (toim.): Berliini - Kirjailijan kaupunki
Osa SKS:n kustantamaa ihanaa kaupunkikirjasarjaa, jossa tutustutaan Euroopan kaupunkeihin eri aikoina eläneiden suomalaisten kirjailijoiden silmin.

4.Colin Beavan: Ekovuosi Manhattanilla
Linkki vie "sillisalaattipostaukseeni", jossa käsitellään muitakin kulutuskriittisiä kirjoja. Paljon pohdittavaa!

5.Edmund de Waal: Jänis, jolla on meripihkanväriset silmät
Ihana eurooppalainen sukutarina, joka luotaa samalla eurooppalaista historiaa yleisemminkin.

6.Katarina Eskola (toim.): Valistuksen sukutarina
Katarina Eskola teki suurtyön saattaessaan vanhempiensa Elsa Enäjärvi-Haavion ja Martti Haavion kirjeenvaihdon ja päiväkirjat laajaksi sukusaagaksi. Hieno palvelus suomalaiselle kulttuurihistorialle. Olen kirjoittanut tarkemmin yhdestä sarjan osasta: Yhdessä, joka kattaa pariskunnan kirjeet ja päiväkirjat vuosilta 1928-1939.

7.Marjo Heiskanen: Kollaan kenttäpapin tarina
Heiskanen kirjoittaa isoisänsä, jatkosodan alussa kadonneen Jorma Heiskasen, tarinan rehellisesti ja avoimesti omia tunteitaan ja reaktioitaan piilottelematta.

8.Kyllikki ja Saara Villa: Äidin lokikirja
Tämä, kuten muutkin Kyllikki Villan matkakirjat sopivat kroonisesta matkakuumeesta kärsiville ensi lääkkeeksi.

9.Merete Mazzarella: Ainoat todelliset asiat
Rakastan Mazzarellan kirjojen viisautta ja laaja-alaista pohdintaa monenlaisista asioista maan ja taivaan välillä.

10.Rauni Paalanen: Äiti ja aate.
Essee-kokoelma, jonka kahdeksassa esseessä Paalanen tutkiskelee kirjallisuuden naiskuvia ja kirjoittavia naisia erilaisten ideologioiden puristuksessa. Omaa sydäntäni lämmittää erityisesti Paalasen oivaltava essee Elvi Sinervosta.

11.Riitta Konttinen: Onnellista asua maalla
Taidehistorioitsija Riitta Konttinen tutkii 1900-luvun alussa Tuusulan rantatielle kokoontuneen taiteilijayhteisön elämää ja avaa samalla mielenkiintoisesti Suomen kulttuuri- ja taidehistoriaa.

12. Anna Kortelainen: Puolivilli puutarha. Albert Edefeltin Haikko
Pidän Anna Kortelaisen tavasta kirjoittaa historiaa ja olisin voinut valita häneltä jonkun muunkin kirjan, kuten aikoinaan suuren vaikutuksen tehneen Virginien. Tässä nimenomaisessa kirjassa minua ihastutti erityisesti se, että kirja avaaa mukavasti myös Porvoon ja sen lähitienoiden historiaa Albert Edefeltin elämänvaiheiden ja maalausten välityksellä.

Tässä siis vähän lukuvinkkejä mikäli haluatte riippukeinussanne vähän myös sivistyä. Itselläni ei ole riippukeinua, mutta uuden kotimme terassille hankittiin mukava sohva ja sille aion seuraavan kuuden viikon kuluessa heittäytyä aina säiden salliessa ja napata kirjan käteeni. Juhannus nimittäin tarkkoitti minulle myös loman alkua.

Kaunista juhannusta!

2 kommenttia:

 1. Kiitos Jaana kirjasuosituksistasi. Monipuolisia kirjoja olet listallesi valinnut. Yhtään näistä en olekaan vielä tainnut lukea, mutta mukana on monia, joihin ehkä vielä joskus tartun.

  Mukavaa ja rentouttavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä kerran haasteesta. Oli hauskaa kaivella suosikkeja esiin. Mukaan olisin ottanut vielä paljon muitakin, mutta ei mahtunut.

   Uskon (sen verran kun makuasi ja mieltymyksiäsi olen oppinut tuntemaan) että listaltani löytyisi sinulle mielenkiintoista luettavaa.

   kiitos lomatoivotuksista! On tämä vvaan ihanaa :)

   Poista