sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Viiden kirjan haaste sunnuntaipäivän ratoksi.Tässä pullataikinan nousemista odotellessa on hyvää aikaa vastata Suketukselta saamaani viiden kirjan haasteeseen. Kiitos haasteesta.

1. Kirja, jota luen parhaillaan.

Tällä hetkellä luvussa on Susanna Alakosken Lähimmäisen huhtikuu. Alakoski jatkaa Köyhän lokakuusta tutulla omaelämäkerrallisella päiväkirjasarjalla. Pidän Alakosken tyylistä ja tavasta kirjoittaa. Myös hänen teemansa, muun muassa lasinen lapsuus ja yhteiskuntaluokkiin liittyvät pohdintansa, ovat aina vaan mielenkiintoisa.

2. Kirja, josta pidin lapsena

Tärkeitä lapsuuden kirjoja oli neljäosainen satukirjasarja, joka sisälsi muun muassa Tammen kultaisista kirjoista tuttuja satuja. Muistan myös eräänä jouluna lahjaksi saamani kirjan Anita mustalaistyttö, jonka luin varmaan 10 kertaan. Anni Swanin kirjat kuluivat myös käsissä, erityisesti Iris rukka pakahdutti.

3. Kirja, joka jäi kesken

Nykyään näitä kirjoja on paljon, sillä kynnys kirjan kesken jättämiseen on madaltunut sitä myöten kun ikä on karttunut. Huonon tai itselle epäkiinnostavan kirjan lukemiseen on turha tuhlata aikaansa. Viimeksi kesken jäi Anja Snellmanin Pääoma, jonka lainasin Antautumisen innoittamana, mutta en sitten saanutkaan kirjasta otetta.

4. Kirja, joka teki vaikutuksen

Näitäkin on paljon ja niille on löydettävissä joitakin yhdistäviä tekijöitä: historiallinen konteksti, elämä- tai omaelämäkerrallisuus, faktan ja fiktion taitava lomittuminen. Tällaisia kirjoja ovat olleet muuun muassa Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogia, Sirpa Kähkösen Kuopio-sarja, Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme, Anni Kytömäen Kultarinta.

5. Kirja, johon palaan uudestaan ja uudestaan

Nuo edellä mainitsemani vaikutuksen tehneet kirjat, ovat sellaisia, joihin voin palata aina uudelleen ja uudelleen. Pohjantähti -trilogian olen lukenut varmaan kymmeneen kertaan. Kähkönenkin on jo käynyt uusintakierroksella ja Pelon kirjan lukemista uudelleen harkitsen aina silloin tällöin.

Noin, nyt on haaste kuitattu ja pääsen leipomaan laskiaispullia. Herkullista laskiaista kaikille muillekin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti