perjantai 12. helmikuuta 2016

Some- ja karkkipaasto


Viime keskiviikkona olin kirjoittamassa Berggassa. Kirjoittaminen oli pitkän tauon jälkeen vähän tahmeaa. Teksti eikä ajatus luistanut ja huomasin roikkuvani vähän väliä facebookissa, instagramissa ja twitterissä. Samana iltana kotiin mennessä ostin bussimatkan ratoksi ison pussin suffeli puffi snacksejä (heikkouteni) ja vetelin pussin tyhjäksi noin 15 minuutissa ja siitähän ei seurannut mitään muuta kuin paha olo. Kumpikin asia jäi vähän kaivelemaan mieltä. Omaanko oikeasti niin surkean itsekontrollin etten pysty olemaan poissa somesta 10 minuuttia kauempaa ja onko oikeasti niin, että vedän pussin nameja, vaikka jo etukäteen tiedän, että siitä tulee vain yököttävä olo. Seuraavana aamuna julistin miehelleni työmatkalla, että tämä nainen aloittaa some- ja karkkipaaston. Mies vähän nosteli kulmiaan, mutta toivotti onnea matkaan.Töissäkin kerroin ihmisille päätöksestäni ja sain jopa yhden työkaverin innostumaan somepaastosta. Hyvää henkistä tukea!


Miksi somepaasto? Älypuhelimen hankkimisen jälkeen olen voinut kutsua itseäni somen supersuurkäyttäjäksi ja asia on vaivannut minua, ehkä osin tiedostamattomastikin, jo pitkään. Mietin usein, miten paljon erilaisia asioita, usein ihan arkipäiväisiä, mutta tärkeitä, jää kokematta ja tekemättä, kun aika menee älypuhelimen jatkeena. Kuluvan paaaston ajaksi päätin keventää ja puhdistaa elämääni ja kuunnella ja katsella maailmaa ja itseäni ilman somen taustahälyä, ilman sen itseä muokkaavaa vaikutusta. Kyse on myös eräänlaisesta ihmiskokeesta: miltä maailma tuntuu vuonna 2016 ilman somea (blogia päivittelen kuitenkin entiseen harvanlaiseen tapaan)? Voinko elää ilman sitä? Tuleeko vieroitusoireita? Jäänkö jostakin paitsi? Saanko jotain tilalle? Pääsiäisenä (mikäli sinne asti kestän) olen asian suhteen paljon viisaampi.


Ajatus karkkipaastosta lähti siis suffeli puffi-övereistä. Paaston ideana on yksinkertaisesti vähän keventää syömisiäni ja toivon, että saisin sen avulla jopa muutaman kilon tippumaan. Kesäkuntoon olisi näes naisen päästävä! Luulen, että tämä paasto on helpompi päättää maaliin kuin somepaasto, mutta katsotaan.

Olen aina ollut sitä mieltä, että totaalikieltäytyminen mistään ei ole toimiva ratkaisu. Olen edelleen samaa mieltä, mutta haluan kuitenkin koetella itseäni näiden muutamien paastoviikkojen ajan (vaikka pakana olenkin). Pääsiäisenä palaan todennäköisesti someen ja pääsiäiskarkkejakin varmasti tulee napsittua.

(Kuvat Porvoosta muutaman viikon takaa, ei ole asiaa pieneen suklaantehtaaseen ennen pääsiäistä)

6 kommenttia:

 1. Hyvää paastoilua! Minä aloitin karkki- ja sipsilakon, tarkoitus on lakkoilla pääsiäiseen saakka. Saapa nähdä, kuinka käy. :)

  VastaaPoista
 2. Hyvää paastoa!
  Minäkin somen suurkuluttajana olen aika välillä näitä pohdin. Olen ratkaissut asian niin, että silloin tällöin lähden reissuun muutamaksi päiväksi ja repäisen itseni kokonaan irti somesta, puheluista ja tekstareista ja käytän puhelinta pelkästään kamerana. Tuntuu joka kerta todella hyvältä ja "arkeen" palaaminen karulta, kunnes siihen sitten taas tottuu ja innostuu entiseen tapaan.
  Mutta pieni paasto silloin tällöin, se on ihan paikalllaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, kiitos!

   Ennen älypuhelinta mulla reissut oli näitä irtiottopaikkoja somesta, mutta nykyään tuo penteleen puhelin kulkee kaikkialle ja mahdollistaa pääsyn someen paikasta kuin paikasta. Toisaalta hyvä, toisaalta huono juttu.

   En minäkään somea kokonaan ole jättämässä, mutta pieni irtiotto oli nyt tarpeen tähän hätään.

   Poista
 3. Tsemppiä paastoon! Ihailen kumpaakin aikomustasi ja uskon, että karkkilakko voi olla aika helppo, mutta somepaasto... Sinä pystyt siihen! Minä pidin karkinostolakkoa tammikuun ajan. Se oli puoliksi huijausta, koska leivoin tavallistakin enemmän, mutta syömismielessä en ostanut yhtään karkkia.

  Muuten, sinun Tallinna-postauksesi innoittamana löysin eilen tieni Maiasmokkiin. Onpa se ihana kahvila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos! Tällä hetkellä kyllä tuntuu, että pystyn somepaaston pitämään, sillä ei ole ollut mitään kiusauksia käydä kurkkimassa mitä siellä tapahtuu.

   Minullakin vain karkit ovat pannassa, mutta muita herkkuja voin kyllä nauttia :)

   Tulenpa katsomaan Tallinna-postauksesi :)

   Poista