sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Muuttokuumetta


Tänä aamuna Hesaria lukiessa silmäni kiinnittyivät otsikkoon Asuntojen hinnat hyppäsivät pilviin Helsingin seudulla. Jutussa kerrotaan, että hintojen nousu erityisesti kantakaupungissa on ollut huomiotaherättävän suurta. Siellä asuntojen keskimääräinen neliöhinta on jo päälle 6000 euroa. Tavallisille palkansaajille nämä hinnat alkavat olla jo utopiaa.

Kiinnitin huomiota uutiseen lähinnä sen takia, että olemme viimeisen vuoden aikana yhä useammin puhuneet muutosta Helsinkiin ja mielellään mahdollisimman lähelle kantakaupunkia. Perheessä olisi kolme innokasta muuttajaa (minä ja lapset) ja yksi vähemmän innokas (mies). Suurin syy muuttohalukkuuteemme on yksinkertaisesti se, että olemme kyllästyneet sahaamaan Helsingin ja Porvoon väliä lähes päivittäin. Erityisesti nyt talvella on suoraan sanoen välillä hirvittänyt moottoritiellä, kun kelit ovat olleet pahimmillaan. Itseäni ärsyttää myös se, että päivittäisiin työmatkoihin kuluu keskimäärin 2,5 tuntia. Sillä ajalla olisi muutakin käyttöä, kun en osaa oikein bussissa istumista pitää minään laatuaikana.

Porvoossa asuntojen hinnat ovat kaukana Helsingin hinnoista, erityisesti, kun olen rajannut alueen vähintää pyöräilymatkan päähän Torkkelinmäellä sijaitsevasta työpaikastani. Mikäli näille alueille Helsinkiin mielimme on siis oltava valmis tinkimään sekä neliöistä (nyt 120) että asumismuodosta (rivitalo). Kumpikaan ei suoranaisesti ole ongelma, varsinkin kun lapset ovat jo lähimmän viiden vuoden sisällä muuttamassa omilleen. Silti vähän hirvittää se, että joutuisimme ottamaan lisää velkaa, jotta voisimme huonontaa asumisemme tasoa. Onko siinä järkeä? Varsinaisesti ei, mutta toisaalta en näe järkeä tässä jatkuvassa kulkemisessakaan ja sitä paitsi rakastan Helsinkiä.

Pohdinnat perheessä siis jatkuvat. Minäkin yritän laittaa jäitä malttamattomaan hattuuni ja miettiä ratkaisuja mahdollismman monelta kantilta, niin kuin perheen järki on esittänyt.  

10 kommenttia:

 1. 2,5 tuntia työmatkoihin on kyllä paljon! Mutta se Helsingin asuntojen hintataso tuntuu ihan käsittämättömältä, vaikka kysyntää tuntuu niilläkin hinnoilla olevan.
  Pitkää pinnaa pohdintoihin ja onnea matkaan uuden asunnon etsintään, mikäli se ajankohtaiseksi tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija,kiitos. Pitkää pinnaa tarvitaan. Ainakin minä olen vähän hätäinen tekemään päätöksiä, enkä jaksa aina miettiä asioita tarpeeksi monipuolisesti.

   Poista
 2. Kerronpa pienen tarinan. Luin kerran jostain tyypistä, joka sanoi, että hän haluaa asua kaupungissa, jotta kaikki on jatkuvasti saatavilla (teatterit, elokuvat, taidenäyttelyt jne.) riippumatta siitä, meneekö hän koskaan teatteriin, elokuviin tai taidenäyttelyyn. Hän halusi, että ne ovat, jos menemisen halu tulee. Jos tilanteesi on yhtään em. kaltainen, niin kaupunki on ainoa oikea paikka. Kaupungissa asuminen on kuitenkin niin paljon muutakin kuin vaan kaupungissa asumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, hyvä tarina ja samaistuttava selllainen. Kun muutimme Porvooseen ajattelin jotenkin niin, että kyllä täältäkin tarvittaessa pääsee kulttuuri- ja muihin rietoihin. Ja pääseehän täältä, ei siitä ole kysymys, vaan kysymys on lähtemisestä. Pitkä matka, kuljetusten miettiminen, aikataulujen sopiminen yms nostavat kynnystä lähteä. On helpompaa jäädä kotiin.

   Poista
 3. Meillä oli sama tilanne pari vuotta sitten ja päädyimme Turkuun. Mikä ei tietenkään ole niin omituista, kun meillä on täällä ne juuret, 30 vuoden takaa ne löysimme ja aloimme kasvattaa uudelleen. Täällä on helppoa asua. Kaikki on hollilla, eniten tykkään torista, hallista ja kirjastosta.

  Me lähdimme siis Espoon keskuksesta. Ajattelin samoin, että haluaisin asua kävelyetäisyydellä kaupungista. Kävely tai pyöräily. Joten täällä ollaan, lähinnä niiden hintojen takia. Helsinkiä kiertävä liikenne, johon joutuu heittäytymään, jos on vähänkään kauempana, yli 5 km, on tosi rasittava ja vie paljon sen hohdosta. Melkein 30 vuoden aikana opin tuntemaan Helsingin hyvin ja olen tyytyväinen siitä. Se on rakas kaupunki, varsinkin nuorena oli kiva asua siellä päin. Nyt en niitä baari- & bailumestoja niin kaipaa enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena/Donna mobile, Turku on oikea kaupunki ja siksi uskonkin, että viihdytte hyvin.

   Minullekaan ei oikea ratkaisu ole muuttaa Porvoosta, joka myös on ihana kaupunki, mihinkään lähiöön. Haluan, että voin tarvittaessa liikkua kävellen tai pyörällä ja olla nopeasti kaupungissa. Olen vetänyt rajaa idässä Kulosaareen ja lännessä Lauttasaareen, olen myös tutkinut (kantakaupungin lisäksi)muun muassa Munkkiniemen, Meilahden ja Ruskeasuon asuntotarjontaa. Toistaiseksi saldo on ollut aika niukkaa meidän budjetillemme, mutta jatkan kartoittamista.

   Poista
 4. Mulla menee työmatkaan 4h/päivä, vaikka matkana se tekee vain 24 km/suunta. Vaihtoyhteydet on niin onnettomat. Ja bussit niin täynnä, että yleensä puolet matkasta saa seistä.
  Vie totisesti mehut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljä tuntia, huh huh. Meillä yhteydet ovat kohtalaiset, mutta silti ärsyttää bussien kyttääminen ja ruuhkassa istuminen. Tänää oli aamulla taas sellainen keli, että mietin, onko tässä reissaamisessa mitään järkeä :(

   Poista
 5. Oi, tervetuloa Helsinkiin, jos siihen päädytte! Minä en täältä enää lähde kuin pakottavan tarpeen edessä. Toki meillä ei ole omistusasuntoa, mutta kumminkin. Kyllä tämä on hieno kaupunki, on!

  Haaste sinulle tässä: http://suketus.blogspot.fi/2016/02/viisi-kirjaa-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, nappaan sen mukaani.

   Toivon todellakin, että Helsinkiin muutto toteutuu. Millä aikataululla, se on vielä pahasti auki.

   Poista